Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2010.06.29

Közgyűlés 2011. május 23. 15:30 -kor a Duna Szálló félemeleti kistermében

BESZÁMOLÓ

a Vízügyi Lövészklub Baja 2010. évi munkájáról

Tisztelt Közgyűlés!

Kérem, hallgassák meg rövid összefoglalómat a klub elmúlt évi tevékenységéről.

Taglétszámunk év elején 65 fő, év végén 66 fő volt. Elmúlt közgyűlés óta új tagjaink száma három fő. Ők név szerint Kedvesné Péter Éva, Manz János, Sere Donát.

Klubunk tagja a Magyar Sportlövők Szövetségének és a Bács-Kiskun Megyei Sportlövő Szövetségnek – így versenyeink a két szövetség 2010. évi versenynaptár-tervéhez igazodott zömében.

Célunk: minél több versenyen részt venni, minél több dobogós helyezést elérni, rajtengedélyeseinknek minél magasabb szinten minősülni.

Edzéseken és versenyeken cca. 25-35 fő vett részt.

Részt vettünk a korosztályos (diák) versenyeken. Igy az Általános és Középiskolások megyei és országos versenyén Kecskeméten és Ácson, valamint a Központi Sportiskola Budapest által a 10-16 éves korosztálynak szervezett Postaverseny Országos Döntőjén Budapesten. Az országos döntőt hat helyben, megadott időpontban lebonyolított verseny előzte meg. Ezek eredményét a megadott határidőig meg kellett küldeni a rendező klubnak. Ennek alapján vehetett részt a fegyvernemenként legeredményesebb húsz versenyző az országos döntőn. Valamennyi fiatalunk részt vett a helyi versenyeken. Az országos döntő résztvevője volt légpuska 20 lövés versenyszámban Molnár Péter, aki ott harmadik helyezést ért el; légpisztoly versenyszámban Gál Bence és Gyulai Gaál Dávid, akik a negyedik és hetedik helyezettek lettek. Gratulálunk eredményükhöz!

Szerencsétlen szövetségi versenykiírás-félreértés miatt kiválóan lövő rajtengedélyes fiataljaink nem vettek részt a Lövész Diákolimpia megyei és országos döntőjén. Csak egy rajtengedéllyel nem rendelkező fiatalt, Kedves Adélt indítottuk ezért ezeken a versenyeken. Ő megyei versenyen elért helyezésével eljutott az országos döntőre. Gratulálunk!

Versenyzőink huszonhárom versenyen vettek részt! Ebből tizenhat verseny vidéken volt, hetet itthon rendeztünk.

Vidéki versenyeink időrendben az alábbiak voltak:

 1. Március 26.        Általános és Középiskolás Megyei Bajnokság Kecskemét,
 2. Április 16.          Általános és Középiskolás Országos Bajnokság Ács,
 3. Április 17.          Tavasz Kupa Ballószög,
 4. Április 24.          Meghívásos lövészverseny Zámoly,
 5. Május 29.           „ifj.Szűcs Gábor Emlékverseny” Bakonyszentlászló,
 6. Június 05.           Barátság Kupa Városföld,
 7. Július 31.             Kecseméti LSE meghívásos versenye,
 8. Augusztus 21.     Városföldi Falunapok Városföld,
 9. Augusztus 28.     „Fiatalok Céllövő Fesztiválja” Bakonyszentlászló,
 10. Augusztus 29.     „Nyári Dunaújváros Kupa” Dunaújváros,
 11.  Szeptember 04.   „Topolyai Falunapok” Bácska-Topolya Szerbia,
 12.  Október 16.         Megyei Diákolimpia Nagykőrös,
 13.  November 06.      Lövész Diákolimpia Országos Döntő Tata,
 14.  November 13.      „Zirc Vándorkupa” Zirc,
 15.  November 28.      Papole meghívásos nyílt versenye Budapest,
 16.  December 04.       Postaverseny Országos Bajnokság Budapest.

A versenyeken kimagasló helyezéseket és lőeredményeket értek el sportolóink.

Augusztus 14-15-én a klub „régi” versenyzői egy kisbusznyian, sportbaráti látogatást tettek Gyöngyösfalun az AQUA SZLE „régi” versenyzőinél.

Az itthon rendezett versenyeink között a fent említett Postaverseny hat fordulója és az évek óta nemzetközivé bővült, szeptember utolsó hétvégéjén megrendezett meghívásos „Céllövész Emlékverseny 1803-2010. Baja” elnevezésű versenyünk szerepel, melyet - a 190 éves évfordulótól - minden évben megtartunk.

Az emlékverseny-sorozat a Bács-Kiskun Megyei Technikai és Tömegsportklubok Szövetsége Kecskemét néhai ügyvezetőjének, Lerner Mihály kezdeményezésére jött létre 1993-ban.

Lerner Mihály már nincs közöttünk, temetése 2010. december 17-én volt Kecskeméten. A közel húsz éves kapcsolatra emlékezve klubunk képviseltette magát a temetésen.  

Visszatérve versenyünkre:

A Céllövész Emlékverseny fővédnöke Telkes Róbert, az Alsó-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója volt.

Klubelnöki köszöntő után Zsigó Róbert országgyűlési képviselő nyitotta meg a versenyt.

Fentieken kívül megtisztelte jelenlétével megnyitónkat Bán Béla - Baja Város Képviselő-testülete Kulturális, Ifjúsági és Sport Bizottságának elnöke, Héhn Gizella a Bácskai Civil Szervezetek Szövetségének elnöke, Mrekva László az Alsó-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettes főmérnöke és Dr. Zöld Lászlóné - Baja Város Polgármesteri Hivatalának tanácsnoka.

A versenyt támogatta:

 • Alsó-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság,
 • Baja Város Önkormányzata,
 • Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kecskemét,
 • Bács-Kiskun Megyei Sportszövetségek Tanácsa Kecskemét,
 • Bácskai Civil Szervezetek Szövetsége Baja,
 • Magyar Sportlövők Szövetsége Budapest,
 • Nemzeti Civil Alapprogram.

A 207 éves városi lövészmúlt tiszteletére rendeztük versenyünket, mely összefogta Bács-Kiskun, és az ország legkülönbözőbb megyéiből, valamint a szerbiai Vajdaságból meghívott szabadidős és rajtengedélyes versenyzőket.

A versenyen Bács-Kiskun megyéből a rendező klubon kívül Dunapataj, Gátér, Kalocsa, Honvéd SE Kecskemét, Tiszakécske és Városföld; megyén kívülről Bakonyszentlászló, Borjád, Dunaújváros, Fertőrákos, Pécs és Zirc lövészei vettek részt. BÁCISZSZ tagságunknak köszönhetően meghívásunkra a vajdasági Bácska Topolyáról és Zomborból is érkeztek lövészek. A rendezvény nemzetközi volt.

Szabó Ferenc országos bíró mellett a Magyar Sportlövő Szövetség négy első osztályú és több másodosztályú lövész versenybírója segítette munkánkat. A tizenöt egyesülettől nyolcvanhárom fő légpuskával, negyvenegy fő légpisztollyal versenyzett. A serdülő, ifjúsági, junior és felnőtt korosztályú csapatállításnak hét klub - Fertőrákosi Lövészklub, Gátér SE, Kalocsai SE, MTTSZ Zirc, Szent László Lövészklub Bakonyszentlászló, Városföldi SE és a házigazda Vízügyi LK – tudott eleget tenni.

A versenyt megelőző napon fogadtuk bakonyszentlászlói sportbarátainkat, akiknek az Igazgatóság jóvoltából hajóról tudtuk bemutatni a Sugovicát és a Duna folyamot. A program több klubtagunk érdeklődését szintén felkeltette.

A meghívásos minősítő légfegyveres – nyílt irányzékú légpuska és légpisztoly 20 lövés – Céllövész Emlékversenyen a Vízügyi Lövészklub Baja tizenhat versenyzőjét indította.

Egyéni eredményeik és helyezéseik:

serdülő leány korcsoportban Kedves Adél légpuskával II. helyezett, egyben a verseny legfiatalabb leány versenyzője,

serdülő fiú korcsoportban Gál Bence légpuska 134 köregységgel II. helyezett, légpisztoly 159 köregységgel I. helyezett,

ifjúsági leány korcsoportban Szántó Bianca légpuskával 4. helyezett,

ifjúsági fiú korcsoportban Gyulai Gaál Dávid légpuskával 6. helyezett, légpisztoly 169 köregységgel II. helyezett; Kedves Ádám légpuskával 4. helyezett; Molnár Péter légpuskával 170 ke I. helyezett, Petres Martin légpuskával 7. helyezett,

 junior leány korcsoportban Halász Dorottya légpuska 114 köregységgel III. helyezett, légpisztoly 129 köregységgel II. helyezett,

felnőtt nő korcsoportban Karsay Jolán légpuska 136 köregységgel II. helyezett, légpisztoly 144 köregységgel 5. helyezett; Karsay Lehelné légpuskával 6. helyezett,

felnőtt férfi korcsoportban Czobor Balázs légpuska 164 köregységgel 6. helyezett, légpisztoly 180 köregységgel I. helyezett – légpisztoly eredményével a verseny legeredményesebb versenyzője, a két versenyszám összetett köregysége alapján a legeredményesebb bajai versenyző!;

Fekete László légpuskával 13. helyezett, légpisztollyal 14. helyezett; Gál Sándor légpisztollyal 13. helyezett; Kedves Zsolt légpuskával 23. helyezett; Komáromi Csaba légpuskával 15. helyezett, légpisztollyal 10. helyezett; Petres Zsolt légpuskával 8. helyezett.

 

Csapatversenyben a Vízügyi Lövészklub Baja – Gál Bence, Molnár Péter, Kedves Ádám, Czobor Balázs, Karsay Lehelné összeállítású – csapata a II. helyezettnek járó oklevelet és serleget nyerte meg! Gratulálunk mindnyájuknak.

A Bács-Kiskun Megyei Diáksport Tanács 2010. november 24-én, Kecskeméten köszöntötte a 2009/2010. tanévi diákolimpia bajnokait.

Klubunktól Kedves Ádám és Molnár Péter kapott meghívást a rendezvényre. Ők ketten, a kalocsai Ferenczi Bencével kiegészülve nyerték meg Bács-Kiskun megyének a légpuska 20 lövés versenyszám csapatversenyét a Lövész Diákolimpia országos döntőjében.

Felkészítőjük Karsay Jolán, a Vízügyi Lövészklub Baja sportoktatója, lövészetvezetője volt.

Mindnyájuknak gratulálunk!

Vezetőségi tagunk az elért eredményekről és elismerésekről összefoglaló cikkeket írt, melyek kikerültek az vízügyi igazgatóság és területi szervei faliújságjaira, megjelentette az ADUKÖVIZIG honlapján, megyei és helyi lapokban, valamint a helyi sugárzású rádiókban, televízióban.

Kérünk mindenkit, hogy a versenyeken a jövőben is készítsenek képeket és küldjék be klubtársunknak a képriportok színesítése érdekében.

Az elmúlt évben az országos szakszövetség rajtengedélyét kiváltottak minősítési szintjeit ismertetem ABC sorrendben:

            Czobor Balázs /felnőtt férfi korcsoportban

Légpuska 20 lövés                                         másodosztályú

Kispuska; Kisöbű standardpuska 30 fekvő     első osztályú

Légpisztoly 20 lövés                                      másodosztályú

Sportpisztoly 10; 20 lövés versenyszámban  első osztályú minősítésű,

            Gál Bence /serdülő fiú

Légpisztoly 20 lövés                                     ezüst jelvényes

Sportpisztoly 10; 20 lövés versenyszámban másodosztályú minősítésű,

            Gál Sándor /felnőtt férfi korcsoportban

Légpisztoly 20 lövés                                      harmadosztályú

Sportpisztoly 10; 20 lövés                             első osztályú

Központi gyújtású pisztoly 10; 20 lövés      másodosztályú minősítésű,

            Gyulai Gaál Dávid /ifjúsági fiú

Légpisztoly 20 lövés versenyszámban       harmadosztályú minősítésű,

            Karsay Jolán /felnőtt nő korcsoportban

Légpuska 20 lövés                                         másodosztályú

Kispuska; Kisöbű standardpuska 30 fekvő    első osztályú minősítésű,

            Karsay Lehelné /felnőtt nő korcsoportban

Kispuska; Kisöbű standardpuska 30 fekvő    első osztályú minősítésű,

            Komáromi Csaba /felnőtt férfi korcsoportban

Sport- és szabadpuska fekvő 60 lövés       negyedosztályú

Légpuska 20 lövés                                         harmadosztályú

Kispuska; Kisöbű standardpuska 30 fekvő    első osztályú

Légpisztoly 20 lövés                                      negyedosztályú

Sportpisztoly 10; 20 lövés                             másodosztályú minősítésű,

            Molnár Péter /ifjúsági fiú

Légpuska 20 lövés                                         másodosztályú

Kispuska 30 lövés versenyszámban          negyedosztályú minősítésű.

Gratulálunk eredményükhöz!

Az edzéseket nyáron, június-augsztus hónapokban a városi sportlőtéren heti egy alkalommal Majoros Ildikó, tanítási időszak alatt a Lukin László Ének Zenei Általános Iskolában kialakított pincelőtéren Karsay Jolán lövészetvezető – Majoros Ildikó és Karsay Lehelné alkalomszerű kisegítésével - tartotta heti kettő alkalommal.

Edzéseink és versenyeink balesetmentesek voltak!

A versenyekre eljutást három alkalommal az ADUKÖVIZIG által, többségében saját kocsikkal oldottuk meg.

A Bácskai Civil Szervezetek Szövetségénél lévő tagságunknak köszönhetően szépen alakulnak határon túli sportbaráti kapcsolataink is. A szerbiai Bácska-Topolyáról elmúlt évben már másodszor vettek részt a Zsitkó Céllövő Egyesület tagjai a Céllövész Emlékversenyen. Meghívásukra 2010. őszén már klubunktól is részt vett három fő – Molnár Péter, Karsay Lehelné és Fekete László – az általuk rendezett légpuskás versenyen.

Részt vettük a BÁCISZSZ X. Határmenti Találkozóján Zomborban, ahol a zombori sportlövészekkel vettük fel a kapcsolatot. Bár Zomborból eddig is jöttek lelkes amatőrök, rádiósok a versenyünkre, idei évtől várható a zombori lövészek megjelenése is.

BÁCISZSZ-al kapcsolattartónk Karsay Lehelné, aki ott ellátja a Pénzügyi Ellenőrzési Bizottság tagi feladatokat is.

Felvette a telefoni kapcsolatot a klub vezetőségével a Nemzetőrségtől Farkas János. Elmondta, hogy beléptek a Városi Klubba. Ő az új elnök. Hantos László, mint a Városi Technikai és Tömegsportklubok Szövetségének elnöke tiszteletbeli elnök a Városi Klubnál. A Megyei Bíróságnál a változások átvezetése folyamatban van. Együttműködésre kívánnak lépni a Vízügyi Lövészklubbal. Hangsúlyoztuk, hogy a törvényesség, a jogszabályi előírások betartásával szívesen fogadjuk az együttműködést. Fegyveres sportról lévén szó, szigorú előírásoknak kell eleget tenni annak, aki nem akarja kockáztatni meglévő fegyverállományát és a lőtér működését. Meghívtuk őket szeptemberi Céllövész Emlékversenyünkre. Első alkalommal megfigyelőt delegáltak Mészáros Ferenc személyében.

A rendőrséggel kapcsolatunk jó.

Lövészetvezetőink a jogszabályi változásokat - klubügyintézést és anyagi tehervállalást – követően már nem csak klubszínekben, hanem egyénileg is jogosultak felkérésre bárhol lövészetet vezetni elmúlt évtől. Ők személy szerint: Gál Sándor, Karsay Jolán, Karsay Lehelné, Király Sándor és Majoros Ildikó.

Klubunk, mint a városi sportlőteret rendszeresen használó – és az anyagi fedezetet előteremteni tudó - klub fizette a városi sportlőtér biztosítási díját, valamint a jogszabály által lőterekre kötelezően előírt, távközlési rendszerbe bekötött riasztóberendezés kiépítésének és üzemeltetésének költségeit is. A riasztórendszer kiépítésére három árajánlatot kértünk be, az öt fős vezetőség döntött a kivitelezőt illetően.

Az ősz folyamán megtörtént a tűzfegyveres lőtér, és a fegyvertároló ellenőrzése is. A rendőrségi ellenőrzés hiányosságot nem tapasztalt.

Kapcsolattartónk, ügyintézőnk a rendőrséggel Karsay Lehelné vezetőségi tagunk.

A vagyonvédelmi cégek és az önvédelmi fegyverrel rendelkező magánszemélyek jogszabályi előírásnak megfelelő lövetését Király Sándor vezetőségi tagunk, lövészetvezetőnk látta el.

Eredményesen pályáztunk:

 • Baja Város Önkormányzata I. és II. félévi sporttámogatására versenyeken való részvétel és versenyrendezés tárgyában,
 • a Nemzeti Civil Alapprogram 2010. évi működési támogatására,
 • a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzathoz és
 • a Magyar Sportlövők Szövetségéhez.

Utóbbi két esetben is a Céllövész Emlékversenyhez nyertünk támogatást.

A pályázatokat készítette Karsay Jolán ügyvezető elnök és Karsay Lehelné vezetőségi tag. Az előírás szerinti felhasználás és elszámolás szintén az ő munkájukat dícséri.

Tudomásul kell venni, hogy a készpénzes támogatások lehetősége beszűkült, megszűnt. Pályázni kell! Csak így lehet talpon maradni, a szintet tartani. Ezért kérünk mindenkit, ha pályázati lehetőség jut tudomására, tájékoztassa fent nevezett klubtagjainkat.

Nagyon fontos még a levont személyi jövedelemadó 1 %-ának klub részére történő gyűjtése, rendelkezése. A szervező munkának köszönhetően 2010. évben 201.280,- Ft folyt be klubunk számlájára ilyen címen. Az APEH honlapján lévő kimutatás szerint 34 fő rendelkezett adóbevallása során úgy, hogy a társadalmi szervezeteknek, alapítványoknak adható, előző évben levont személyi jövedelemadója 1 %-át klubunknak utalja. Az adminisztrációs terhek itt is növekedtek. Az összeg jogszabályi előírásoknak megfelelően történő felhasználását számszerűsítve jelenteni kell az adóhatóságnak.

Kérünk mindenkit, hogy lehetősége szerint saját felajánlással, rokoni és ismerősi körben történő agitálással támogassa klubunkat e téren. A klub adószáma 2010. évben felkerült az ADUKÖVIZIG honlapjára, azt ott mindenki megtalálja.

Október hónapban meghívást kaptunk Baja Város Önkormányzata Képviselő-testülete nevében Zsigó Róbert polgármester úrtól a Képviselő-testület ünnepi alakuló ülésére, melyen részt vettünk. A jó kapcsolat ápolására a jövőben is törekszünk.

Végezetül el kell mondani, hogy vezetőségi tagjaink, lövészetvezetőink ingyen, társadalmi munkában, szabadidejük terhére végzik időigényes tevékenységüket. Csak úgy, mint a Céllövész Emlékverseny segítői (Fabulya Éva, Francsovics István, Kleisz házaspár, Regényi Géza, hogy csak néhányukat említsem) és a klub elektronikus felületét létrehozó és gondozó (Kunvári György) klubtársunk. Nagy segítség volt azon klubtagunk (Palik József) felajánlása, aki a klub által vásárolt lőlapokat térítésmentesen lehozta Budapestről Bajára.

Köszönjük munkájukat, a jövőben is igényt tartunk rá!

Tisztelt Közgyűlés!

Visszatekintve az elmúlt évre, összegezve megállapíthatjuk, hogy az egyre nehezedő körülmények ellenére a versenyeken való részvétel; az ott elért eredmények; a szövetségekkel és médiával kapcsolattartás; a törvényesség betartása; a gazdálkodás; Baja város lövészhagyományainak és a klub múltbéli sportbaráti kapcsolatának ápolása; a jövő lövészsportjának gondozása terén klubunk kiemelkedően teljesített.

Kérem a beszámoló elfogadását.

B a j a, 2010. február 21.

/:    R a b   Ferenc    :/

elnök

Egyhangú szavazással elfogadásra került a 2011. 05. 23-i Közgyűlésen.

 

Vízügyi Lövészklub Baja 2011. évi célkitűzései

·        Törvényi előírások betartása

·        Minél több versenyen való részvétel, különös tekintettel a korosztályos versenyekre

·        Az utánpótlás korosztály minél eredményesebb felkészítése a heti kettő edzés lehetőségének biztosításával

·        Hagyományőrző meghívásos minősítő versenyünk, a „Céllövész Emlékverseny 1803-2011. Baja” méltó megrendezése. Idén 208 éves múlttal rendelkezik Baja városában a lövészet, melynek tárgyi emlékei a Türr István Múzeumban fellelhetők (alapító levél, pecsétnyomó, festett céltáblák stb.)

·        Rajtengedélyes klubtagjaink minél magasabb szintű minősülése

·        A további működés feltételeinek megteremtése

- a klub lőfegyverei tárolási-, tartási engedélyeinek meghosszabbíttatása a rendőrhatóságnál,

- a városi sportlőtér üzemeltetésének átvétele a Baja Városi Technikai és Tömegsportklubok Szövetségétől, rendőrségi engedélyeztetésének intézése,

- pályázati, támogatási források keresésével, levont személyi jövedelemadó 1 %-ának klub részére történő gyűjtésével

·        Részvétel a bázis intézmény Alsó-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság XIII. sportdélutánján a légfegyveres lövészet lehetőségének biztosításával

·        Jó kapcsolatra törekvés a hatóságokkal, szövetségekkel, iskolákkal, médiával, egyéb civil szervezetekkel

·        Meglévő, határon túli kapcsolataink megtartása, ápolása egymás versenyein való kölcsönös részvétellel

·        A lövész sport (benne a tömegsport és a versenysport) hírnevének öregbítése, tevékenységének megismertetése minél szélesebb rétegekkel – kiemelt figyelemmel az általános- és középiskolás korosztályra.

 

B a j a, 2011. január 17.

 

/:     R a b    Ferenc     :/

elnök

Egyhangú szavazással elfogadásra került a 2011. 05. 23-i Közgyűlésen.