Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Közgyűlés: 2012.

2012.05.21

BESZÁMOLÓ  a
Vízügyi Lövészklub Baja 2011. évi munkájáról

 Tisztelt Közgyűlés!

 Kérem, hallgassák meg rövid összefoglalómat a klub elmúlt évi tevékenységéről.

 Taglétszámunk év 2011. évben öt fővel gyarapodott, év végén 58 fő volt. Elmúlt közgyűlés óta új tagjaink száma négy fő. Ők név szerint Gál Zsombor, Petres Janka, Bányai Dorottya és Tóth Dániel.

Klubunk tagja a Magyar Sportlövők Szövetségének és a Bács-Kiskun Megyei Sportlövő Szövetségnek – így versenyeink a két szövetség 2011. évi versenynaptár-tervéhez igazodott zömében.

Alapító tagja vagyunk továbbá a Magyar Technikai és Tömegsportklubok Baja Városi Szövetségének.

Célunk: minél több versenyen részt venni, minél több dobogós helyezést elérni, rajtengedélyeseinknek minél magasabb szinten minősülni.

Edzéseken és versenyeken cca. 30-35 fő vett részt.

A vízügyi sportnapon lövészeti lehetőséget biztosítunk a vízügyi igazgatóság 150 fő résztvevő dolgozójának.

Részt vettünk a korosztályos (diák) versenyeken. Igy az Általános és Középiskolások megyei és országos versenyén Kecskeméten és Ácson, valamint a Központi Sportiskola Budapest által a 10-16 éves korosztálynak szervezett Postaverseny Országos Döntőjén Budapesten.

A Postaverseny országos döntőjét hat helyben, megadott időpontban lebonyolított verseny előzte meg. Ezek eredményét a megadott határidőig meg kellett küldeni a rendező klubnak. Ennek alapján vehetett részt a fegyvernemenként legeredményesebb húsz versenyző az országos döntőn. Valamennyi fiatalunk részt vett a helyi versenyeken. Az országos döntő résztvevője volt légpuska 20 lövés versenyszámban Molnár Péter és Manz János. Peti megnyerte az országos döntőt, ott az első helyezést érte el (tapsot neki!), Jani 18. helyen végzett – első országos versenyeként elismerésre méltó helyezés; légpisztoly 20 lövés versenyszámban Gál Bence jutott be a legjobb húsz közé, és ott a hetedik helyezett lett. Gratulálunk eredményükhöz!

Versenyzőink a klubvezetés előzetes tudomásával és jóváhagyásával haminchárom versenyen vettek részt! Ebből huszonhat verseny vidéken volt, hetet itthon rendeztünk.

Vidéki versenyeink időrendben az alábbiak voltak:

 1. Április 02.           Pécs meghívásos verseny,
 2. Április 08.          Általános és Középiskolás Megyei Bajnokság Kecskemét,
 3. Május 15.            Dunaújváros meghívásos
 4. Május 20.            Általános és Középiskolás Országos Bajnokság Ács,
 5. Május 21..           PaPoLE Budapest,
 6. Május 30.           „ifj.Szűcs Gábor Emlékverseny” Bakonyszentlászló,
 7. Június 04.           Barátság Kupa Városföld,
 8. Június 22.           Delta Combat Budapest
 9. Június 26.            Pécs meghívásos verseny,
 10. Július 23.            Városföld minősítő verseny,
 11. Július 30.             Kecskeméti LSE versenye,
 12. Augusztus 27.     Zámoly meghívásos,
 13. Augusztus 27.     „Fiatalok Céllövő Fesztiválja” Bakonyszentlászló,
 14. Augusztus 28.     „Dunaújváros Kupa” Dunaújváros,
 15. Szeptember 04.   „Topolyai Falunapok” Bácska-Topolya Szerbia,
 16. Október 01.          Pécs meghívásos,
 17. Október 02.          Delta Combat Budapest,
 18. Október 08.          PaPoLE Budapest,
 19. Október 15.          Kalocsa,
 20. Október 22.          Ballószög,
 21. Október 23.          Dunaújváros meghívásos,
 22. November 19.      „Zirc Vándorkupa” Zirc,
 23. November 20.      Mesterlövő Budapest,
 24. November 26.      Papole meghívásos nyílt versenye Budapest,
 25. December 03.       Postaverseny Országos Bajnokság Budapest,
 26. December 10.       Zombor – Szerbia meghívásos verseny.

A versenyeken kiváló helyezéseket és lőeredményeket értek el sportolóink. A részvételben nagy aktivitást mutatott Gál Sándor klubtagunk fiaival.

Az Általános és Középiskolás megyei versenyen részt vett és kiváló köregységet ért el Gál Bence, Gyulai Gaál Dávid, Kedves Adél, Kedves Ádám és Molnár Péter.

Az országos versenyre csak rajtengedéllyel nem rendelkező fiataljaink: Kedves Adél és Kedves Ádám juthatott tovább.

Tudomásul kell vennünk, hogy tizennyolc éves kor alatt a rajtengedélyt kiváltó, jól felkészített fiataljaink a versenykiírás feltételei miatt kizáródnak a korosztályuknak kiírt versenyből. Az országos versenyen rajtengedéllyel nem rendelkező fiataljaink vehettek részt. Ott Kedves Adél 14., Ádám 11. helyezést ért el jó eredménnyel. Gratulálunk!

Augusztusban a kalocsai Miklós Gyuri bácsi 77. születésnapja alkalmából rendezett versenyt, ahol a 77 körös lőlapok kerültek tablóra. Klubtagjaink előző heti edzésen a bajai sportlőtéren valamennyien annak szentelték idejüket, hogy a 77 kört elérjék. Se többet, se kevesebbet. Öt lőlapot jókívánságainkkal és fényképekkel együtt megküldtük az ünnepeltnek.

Az itthon rendezett versenyeink között a beszámoló elején említett Postaverseny hat fordulója és az évek óta nemzetközivé bővült, szeptember utolsó hétvégéjén megrendezett, 208 éves városi lövészmúlt tiszteletére rendezett meghívásos versenyünk szerepelt.

„Céllövész Emlékverseny 1803-2011. Baja” elnevezésű meghívásos versenyünk szeptember 24-én került megrendezésre Baján.

A verseny fővédnöke Telkes Róbert, az Alsó-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója volt.

Rab Ferenc klubelnök ismertetője után Zsigó Róbert Baja város polgármestere, Baja és térsége országgyűlési képviselője, a verseny védnöke nyitotta meg a versenyt.

Fentieken kívül megtisztelte jelenlétével megnyitónkat Bundity Zoltán, a versenynek helyet adó Szent László ÁMK Baja, Táncsics u. 12. szám alatti tagintézmény vezetője.

A versenyt támogatta:

 • Baja Város Önkormányzata,
 • Alsó-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság,
 • Magyar Sportlövők Szövetsége Budapest,
 • Nemzeti Civil Alapprogram,
 • Bácskai Civil Szervezetek Szövetsége Baja.

A Vízügyi Lövészklub Baja 1993-ban, rendezte meg első alkalommal a város lövészmúltjára emlékező hagyományőrző lövészversenyét. melyet emelkedő évszámmal azóta is minden évben megtartunk.

Leadta nevezését

Szerbiából: Bácska-Topolyáról a Zsitkó Céllövő Egyesület, Zomborból a „Black Horse” a „Fekete Ló” Egyesület  (miattuk tolmácsról gondoskodtunk a megnyitón).

Magyarországról: Bakonyszentlászlóról a Szent László Lövészklub, Gátérről a Gátér Sport Egyesület Lövész Szakosztálya, a Dunaújvárosi Lövész Sport Egyesület, a Kalocsai Sport Egyesület Sportlövő Szakosztálya, Pécsről a Városi Lövészklub, Városföldről a Sportegyesület Lövész Szakosztálya, Zircről az MTTSZ Lövészklub és a helyi rendező Vízügyi Lövészklub Baja csapata.

A versenyt megelőző napon fogadtuk bakonyszentlászlói sportbarátainkat, akiknek a városban működő gumikerekes kisvasúttal tudtuk bemutatni Baja városát. A program több klubtagunk érdeklődését is felkeltette.

 

A versenyen Bács-Kiskun megyéből a rendező klubon kívül Dunapataj, Gátér, Kalocsa, Kecskemét és Városföld; megyén kívülről Bakonyszentlászló, Dunaújváros, Pécs és Zirc lövészei vettek részt. BÁCISZSZ tagságunknak köszönhetően meghívásunkra a vajdasági Bácska Topolyáról és Zomborból is érkeztek sportlövők. A rendezvény nemzetközi volt.

Tizenkét egyesülettől hatvankettő fő légpuskával, harmincöt fő légpisztollyal versenyzett. A serdülő, ifjúsági, junior és felnőtt korosztályú csapatállításnak öt klub - Gátér SE, Kalocsai SE, Szent László Lövészklub Bakonyszentlászló, S.K. „Black Horse” Sombor - Szerbia és a házigazda Vízügyi Lövészklub Baja – tudott eleget tenni.

A meghívásos minősítő légfegyveres – nyílt irányzékú légpuska (lpu) és légpisztoly (lpi) 20 lövés – lövészversenyen a Vízügyi Lövészklub Baja tizennégy versenyzőjét indította.

Egyéni eredményeik és helyezéseik:

serdülő leány korcsoportban Kedves Adél lpu 83 köregységgel (köe)  4. helyezett,

serdülő fiú korcsoportban Gál Zsombor lpu 94 köe III. helyezett, lpi 127 köe II. helyezett,

ifjúsági fiú korcsoportban Molnár Péter lpu 165 köe II. helyezett, Gál Bence lpu 107 köe 5. helyezett, lpi 167 köe I. helyezett; Manz János lpu 102 köe 6. helyezett,

 junior fiú korcsoportban Petres Martin lpu 121 köe 4. helyezett,

felnőtt nő korcsoportban Karsay Jolán lpu 135 köe II. helyezett, lpi 146 köe III. helyezett; Karsay Lehelné lpu 139 köe I. helyezett,

felnőtt férfi korcsoportban Czobor Balázs lpu 156 köe 8. helyezett, lpi 163 köe 11. helyezett; Fekete László lpu 120 köe 20. helyezett, lpi 151 köe 19. helyezett; Gál Sándor lpu 129 köe 17. helyezett, lpi 182 köe I. helyezett– légpisztoly eredményével a verseny legeredményesebb versenyzője; Kedves Zsolt lpu 99 köe 25. helyezett; Komáromi Csaba lpu 144 köe 14. helyezett, lpi 178 köe 6. helyezett – a két versenyszám alapján a legeredményesebb bajai versenyző; Petres Zsolt lpu 148 köe 11. helyezett, lpi 163 köe 13. helyezett.

Csapatversenyben bakonyszentlászlói „Szent László” Lövészklubot és a szerbiai S.K. „Black Horse”-t követően a Vízügyi Lövészklub Baja – Kedves Adél, Molnár Péter, Petres Martin, Karsay Jolán, Czobor Balázs összeállítású – csapata a III. helyezettnek járó oklevelet és serleget tartotta itthon.

Mindnyájuknak gratulálunk!

A vízügyi igazgatóságon bekövetkezett átszervezést követően év elején hat nagy dobozban a klub évek alatt összegyűlt serlegei becsomagolva leszállításra és raktározásra kerültek a Folyami Szakaszmérnökségen.

A Megyei Sportlövő Szövetség elnöke klubunk vezetőségétől, mint a városi sportlőteret használó, fenntartó klubtól érdeklődött tavasszal a lőtér adatairól. Az IM Duna lövészklub és a Magyar Sportlövő Szövetség kezdeményezéséhez volt szükség az adatokra. A két szervezet az Országgyűlés sporttal foglalkozó bizottságánál kezdeményezte a lőterek változatlan célú további használatát. A kért adatokat írásban megadtuk.

Négy másodosztályú lövész versenybírónk részt vett a Megyei Sportlövő Szövetség bajai továbbképzésén. A továbbképzés költségét a klub viselte.

Helyszíni ellenőrzést tartott az ősz folyamán klubunknál a Wekerle Sándor Alapkezelő a Nemzeti Civil Alapprogram 2009. évi nyertes működési támogatás elszámolását követően. A helyszíni ellenőrzés a támogatási szerződésben rögzítettek szerinti felhasználást állapította meg. 

Az elmúlt évben az országos szakszövetség rajtengedélyét kiváltott klubtagjaink minősítési szintjeit ismertetem ABC sorrendben:

            Gál Bence /ifjúsági fiú korcsoportban

                        Légpisztoly 40 lövés                                     ezüst jelvényes

                        Légpisztoly 20 lövés                                     másodosztályú minősítésű,

                        Sportpisztoly 10; 20 lövés versenyszámban másodosztályú minősítésű,

            Gál Sándor /felnőtt férfi korcsoportban

                       Légpisztoly 40 lövés                                      harmadosztályú

                        Légpisztoly 20 lövés                                      másodosztályú

                        Sportpisztoly 10; 20 lövés                             első osztályú

                        Központi gyújtású pisztoly 10; 20 lövés       elsőosztályú minősítésű,

            Karsay Jolán /felnőtt nő korcsoportban

                        Légpuska 20 lövés                                         negyedosztályú

                        Kispuska; Kisöbű standardpuska 30 fekvő    első osztályú

                        Légpisztoly 20 lövés                                     harmadosztályú minősítésű,            

            Karsay Lehelné /felnőtt nő korcsoportban

                        Kispuska; Kisöbű standardpuska 30 fekvő    első osztályú minősítésű,

            Komáromi Csaba /felnőtt férfi korcsoportban

                        Légpuska 20 lövés                                         harmadosztályú

                        Kispuska; Kisöbű standardpuska 30 fekvő    első osztályú

                        Légpisztoly 20 lövés                                     harmadosztályú

            Molnár Péter /ifjúsági fiú korcsoportban

                        Légpuska 20 lövés                                         másodosztályú

                        Kispuska 30 lövés versenyszámban              első osztályú minősítésű.

Ők hatan éves tevékenységükkel tizenhat minősítést szereztek klubunknak.

Gratulálunk teljesítményükhöz!

Az edzéseket nyáron, június-augsztus hónapokban a városi sportlőtéren Majoros Ildikó, tanítási időszak alatt a Lukin László Ének Zenei Általános Iskolában (mely 2011. szeptemberétől a Szent László ÁMK tagintézménye) kialakított pincelőtéren Karsay Jolán lövészetvezető – Majoros Ildikó és Karsay Lehelné alkalomszerű kisegítésével – tartotta.

Örülünk, hogy jönnek a fiatalok. Vízügyes kollégák gyerekei, unokái, valamint a város legkülönbözőbb általános és középiskolás diákjai.

Edzéseink és versenyeink balesetmentesek voltak!

A Bácskai Civil Szervezetek Szövetségénél lévő tagságunknak köszönhetően szépen alakulnak határon túli sportbaráti kapcsolataink is. A szerbiai Bácska-Topolyáról elmúlt évben már harmadszor vettek részt a Zsitkó Céllövő Egyesület tagjai a Céllövész Emlékversenyen. Meghívásukra 2011. őszén klubtagjaink már másodszor vettek részt versenyükön. Az utazó négy fő – Gál Sándor és fiai - Bence és Zsombor, valamint Karsay Lehelné volt.

Résztvettünk a BÁCISZSZ Határmenti Találkozóján a Szerbiában lévő Bácska-Topolyán szeptember közepén.

BÁCISZSZ-al kapcsolattartónk Karsay Lehelné, aki ott ellátja a Pénzügyi Ellenőrzési Bizottság tagi feladatokat is.

Eleget tettünk zombori sportbarátaink meghívásának és ott voltunk decemberi versenyükön. A légfegyveres számokat lőtte Petres Zsolt, Gál Sándor és Gál Bence.

A Petőfi Népéből szereztünk tudomást arról, hogy az MTTSZ Baja Városi Szövetség Elnöksége a Baja, Bajcsy-Zs.u-i sportlőteret szeretné felújítani a szegedi úton lévő terület árából.

Elmúlt év augusztusától több alkalommal résztvettünk az MTTSZ Bajai Városi Szövetség elnökségi ülésein és október elejére összehívott közgyűlésén.  

A rendőrséggel kapcsolatunk jó. Megtörtént a Baja, Bajcsy-Zs.u.29. szám alatti városi sportlőtéren a fegyvertároló megújítása.

Klubunk, mint a városi sportlőteret rendszeresen használó – és az anyagi fedezetet előteremteni tudó - klub fizeti/fizette 1992-től a városi sportlőtér biztosítási díját, valamint a jogszabály által lőterekre kötelezően előírt, távközlési rendszerbe bekötött riasztóberendezés 2010. évi kiépítésének és azóta folyamatosan jelentkező üzemeltetésének költségeit is.

A lőtér rendőrségi ellenőrzésének kényszerítő hatására (miután klubunk vezetősége az MTTSZ Baja Városi Szövetség elnökének személyes kérésére nem volt hajlandó átíratni a lőtér felelősségbiztosítását a Szövetség nevére) 2011. júniusában a lőtér bérlője is fizetett lőtérbiztosítást. A riasztórendszer kiépítésének és üzemeltetésének költségeit más szervezet (egyesület) nem fogadja.

Fenti költségek fizetése következtében működik a sportlőtér jelenleg is lőtérként, valamint rajtunk kívül az MTTSZ Városi Lövészklub tároló helyeként.

Az MTTSZ Baja Városi szövetség elnöke megkeresésére és megállapodás kötését követően a rendőrség október elején lőkiképzést tartott a bajai polgári rendeltetésű sportlőtéren. Az ekkor történt esemény következtében a rendőrség kötelezéseket írt elő, melynek végrehajtásáig felfüggesztett a klubunk által használt lőtéren a tűzfegyveres lövészetet. Ekkor még tartott a versenyszezon. Igy klubtagjaink edzés lehetősége nélkül indultak a még hátralévő versenyeken!

Az MTTSZ Baja Városi Szövetség elnöke Hantos László egyben klubtagunk is.

A vagyonvédelmi cégek és az önvédelmi fegyverrel rendelkező magánszemélyek jogszabályi előírásnak megfelelő lövetését Király Sándor vezetőségi tagunk, lövészetvezetőnk látta el.

Eredményesen pályáztunk:

 • Baja Város Önkormányzata sporttámogatására versenyeken való részvétel tárgyában, nyertünk 80 e Ft-ot,
 • a Nemzeti Civil Alapprogram 2011. évi működési támogatására, nyertünk 150 e Ft-ot,
 • a Magyar Sportlövők Szövetségéhez a Céllövész Emlékverseny költségeihez, nyertünk 100 e Ft-ot.

A pályázatokat készítette Karsay Jolán ügyvezető elnök és Karsay Lehelné vezetőségi tag. Az előírás szerinti felhasználás és elszámolás szintén az ő munkájukat dícséri.

A készpénzes támogatások lehetősége beszűkült. Pályázni kell! Csak így tudunk fennmaradni, a szintet tartani. Ezért kérünk mindenkit, ha pályázati lehetőség jut tudomására, tájékoztassa fent nevezett klubtagjainkat.

Nagyon fontos még a levont személyi jövedelemadó 1 %-ának klub részére történő gyűjtése, rendelkezése. A szervező munkának köszönhetően 2011. évben 215 e Ft folyt be klubunk számlájára ilyen címen. A NAV honlapján lévő kimutatás szerint 46 fő rendelkezett adóbevallása során úgy, hogy a társadalmi szervezeteknek, alapítványoknak adható, előző évben levont személyi jövedelemadója 1 %-át klubunknak utalja. Az adminisztrációs terhek itt is növekedtek. Az összeg jogszabályi előírásoknak megfelelően történő felhasználását számszerűsítve jelenteni kell az adóhatóságnak.

Kérünk mindenkit, hogy lehetősége szerint saját felajánlással, rokoni és ismerősi körben történő agitálással támogassa klubunkat e téren. A klub adószáma 2010. évben felkerült az ADUKÖVIZIG honlapjára, azt ott mindenki megtalálja.

Lövészetvezetőink, segítőink, könyvelőnk, pénztárosunk és vezetőségi tagjaink ingyen végzik vállalt feladatukat. Köszönjük munkájukat, a jövőben is igényt tartunk rá!

A 2011. évi CLXXV. törvény az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról (az új „Civil törvény”), minden bizonnyal átrendezi a civil szervezetek, köztük a sporttal foglalkozók sorait. Az új törvény új feladatokat ró klubunk vezetőségére is.

Tisztelt Közgyűlés! 

Visszatekintve az elmúlt évre, összegezve megállapíthatjuk, hogy az egyre nehezedő körülmények ellenére a versenyeken való részvétel; az ott elért eredmények; a szövetségekkel és médiával kapcsolattartás; a törvényesség betartása; a gazdálkodás; Baja város lövészhagyományainak és a klub múltbéli sportbaráti kapcsolatának ápolása; a jövő lövészsportjának gondozása terén klubunk kiemelkedően teljesített.

Kérem a beszámoló elfogadását.

B a j a, 2012. május 21.

 

/:    R a b   Ferenc    :/

elnök 

 

 

Vízügyi Lövészklub Baja 2012. évi célkitűzései

 

· Törvényi előírások betartása

· Minél több versenyen való részvétel, különös tekintettel a korosztályos versenyekre

· Az utánpótlás korosztály minél eredményesebb felkészítése az edzési lehetőségek biztosításával

· Hagyományőrző meghívásos minősítő versenyünk, a „Céllövész Emlékverseny 1803-2012. Baja” méltó megrendezése. Idén 209 éves múlttal rendelkezik Baja városában a lövészet, melynek tárgyi emlékei a Türr István Múzeumban fellelhetők (alapító levél, pecsétnyomó, festett céltáblák stb.)

· Rajtengedélyes klubtagjaink minél magasabb szintű minősülése

· A további működés feltételeinek megteremtése pályázati, támogatási források keresésével, levont személyi jövedelemadó 1 %-ának klub részére történő gyűjtésével

· Részvétel a bázis intézmény Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság XIV. sportdélutánján a légfegyveres lövészet lehetőségének biztosításával

·  Jó kapcsolatra törekvés a hatóságokkal, szövetségekkel, iskolákkal, médiával, egyéb civil szervezetekkel

· Meglévő, határon túli kapcsolataink megtartása, ápolása - egymás versenyein való kölcsönös részvétellel

· A lövész sport (benne a tömegsport és a versenysport) hírnevének öregbítése, tevékenységének megismertetése minél szélesebb rétegekkel – kiemelt figyelemmel az általános- és középiskolás korosztályra.

B a j a, 2012. május 17.

 

                                                                               /:     R a b    Ferenc     :/

                                                                                            elnök

 Az alábbi képek lementhetők, vagy új ablakban megjeleníthetők teljes méretben!

egysz-besz-2011.jpg

 

egysz-merl-2011.jpg

  

 

egysz-eredm-2011.jpg